Hoppa direkt till innehåll

Nytt för 2020 - Fiber på vägg

En nyhet för 2020 är möjlighet till "Fiber på vägg". Även om du inte vill koppla upp dig med fiber i samband med att det byggs bredband i din by kan det vara en bra idé att förbereda dig för att kunna göra det senare eller för att göra fastigheten mer attraktiv vid en senare försäljning.
Då är "Fiber på vägg" ett bra alternativ. Du betalar ingenting förrän den dagen du kopplar in det.
Observera att möjligheten till Fiber På Vägg är beroende av hur många som tagit fullständig inkoppling varför vi inte kan garantera tillgången!
Det fungerar så att fibern dras in färdigt till en dosa på ytterväggen. Allt är klart, fibern är insvetsad och inkopplad i huvudnoden, det är testat så att det fungerar, precis som för de som gör en fullständig inkoppling.
Skillnaden är att det inte sätts upp någon utrustning inne i din bostad och att du inte betalar något nu. Det enda du ska göra är att sköta grävningen på din egen tomt, precis som för alla andra. Vill man eller kan man inte gräva själv är det vanligt att man pratar ihop sig med grannarna och hjälps åt, kanske någon i byn har en grävare. Det är heller inget jättedike som ska grävas utan ett smalt dike cirka 40 cm djupt.
Det brukar ibland även gå att prata med entreprenörerna som gräver fibern i byn att de mot en kostnad gräver på ens tomt då de likaså är på plats.
Efter att fibern är uppsatt på väggen är det sedan enkelt att koppla upp sig när man känner för det. Man kontaktar stadsnätet, betalar anslutningsavgiften (i skrivande stund 24 900 kr), får en kundenhet uppsatt inne i huset och fibern aktiverad.
- Men man kan väl koppla upp sig i efterhand utan fiber på vägg, fibern finns ju?
Jo det finns ju kanalisation någonstans i närheten. Men den ska grävas upp och grävas fram till ditt hus, fibern ska blåsas in och kontakteras. Ofta får man problem när man i efterhand ska blåsa in fiber i slangar som har legat nedgrävna. Grävare och fibertekniker ska ut på plats. Det är många faktorer som påverkar och även om man är flera som gör det samtidigt så drar kostnaderna fort iväg och gör det mycket dyrare än vad det kostar om man skaffar fiber på vägg nu när allt redan är på plats.